Welke voorbereidingen moet je treffen voor je vakantie naar Zanzibar?

Zanzibar is één van de meest onontdekte plekken van de wereld. Als Nederlanders naar Afrika op vakantie willen, is de kans groot dat zij voor andere landen kiezen. Dat zijn meestal de landen die een stuk meer toeristisch zijn, zoals Kenia, Zuid Afrika en Egypte. Als je een echt unieke en heerlijke vakantie wenst te hebben, is een bezoek aan Zanzibar zeker aan te raden.

Zanzibar is een relatief klein eiland voor de kust van Tanzania. Sinds enige tijd is Zanzibar ook weer officieel onderdeel van Tanzania. Op het eiland, en op het vasteland van Tanzania, kan je prachtige dieren en ongerepte landschappen vinden. Ook is het weer behoorlijk lekker in deze regio van Afrika; wel veel neerslag, maar een zeer aangename temperatuur.

Als je op vakantie naar Zanzibar wilt gaan, moet je wel rekening met enkele voorbereidingen houden. Als je een reis naar Zanzibar via Tanzaniaspecialist.com boekt, denkt deze touroperator direct met je mee. Toch is het ook handig als je zelf op de hoogte bent van handige zaken waar je absoluut aan dient te denken.

Reisperiode

In Zanzibar is er sprake van een zogeheten moessonklimaat. Dit betekent dat er jaarlijks behoorlijk veel neerslag valt. Deze neerslag is over het jaar verspreid, maar toch zijn er twee regenperiodes waarin de meeste regen valt. De eerste regenperiode is van maart tot en met juni en de tweede regenperiode is van oktober tot en met januari. In deze maanden kan je Zanzibar beter even links laten liggen. Er kan dan namelijk behoorlijk veel regen vallen. Het zou zonde zijn als je prachtige vakantie daardoor letterlijk in het water valt.

Inentingen

Net zoals bij vele andere landen moet je bij Zanzibar ook scherp zijn op eventuele inentingen. De volgende inentingen worden zeker aangeraden: Hepatitis A, DTP en gele koorts. Sinds 2011 is er ook enige tijd een vaccinatieplicht voor gele koorts geweest. Zorg er daarom voor dat je deze inenting sowieso krijgt.
Mocht je langer dan 3 maanden op Zanzibar verblijven, zijn inentingen voor hondsdolheid, tuberculose, hepatitis B en meningitis ook nog aan te raden. Ook is het aan te raden om malariatabletten mee te nemen. Op Zanzibar komt malaria namelijk ook voor. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus neem de malariatabletten bij voorkeur ook mee.

Overigens is het ook zo dat in Zanzibar vele muggen leven. Als je ’s nachts niet helemaal lek geprikt wilt worden, is een klamboe aan te raden. In de meeste hotels op Zanzibar vind je een dergelijke klamboe in de kamer terug.

Algemene informatie

Ook is het belangrijk om te weten dat men in Zanzibar andere stekkers gebruikt. Op het eiland maken ze namelijk gebruik van 240 volt wisselstroom, terwijl we in Nederland gebruik maken van 230 volt stroom. Neem daarom een stekker met drie platte pennen mee. Vervolgens kan je middels een omloopstekker alsnog gebruik maken van het stopcontact.

Tot slot is het prettig om te weten dat er een paar mobiele telefoon operators op het eiland aanwezig zijn. De kosten hiervoor vallen echter wel in 99% van de gevallen buiten je reguliere abonnement/internetbundel.