Waarom een DTP-vaccinatie nemen wellicht verstandig is
Ga je binnenkort op reis en twijfel je of je een DTP-vaccinatie nodig hebt? Lees dan even verder. In dit blog vind je informatie over het DTP-vaccin en lees je wanneer het verstandig is om er een te nemen.
Waar staat DTP voor?
DTP is een afkorting voor drie verschillende ziektes: difterie, tetanus en polio. Difterie is een bacterieziekte die wordt overgebracht via hoesten. Als de bacterie het lichaam bereikt kan hij de giftige stof toxine aanmaken. Dit gif beschadigt weefsels van onder andere het hart, de longen en het zenuwstelsel. In sommige gevallen kan dit zo erg worden dat het tot verstikkingsgevaar leidt. Mensen die gevaccineerd zijn met een dtp prik overleiden vrijwel nooit. Ook tetanus is een bacterieziekte. De bacterie bevindt zich in de grond en straatvuil en kan het lichaam binnenkomen via een open wond. Bij een infectie kan je spierkrampen krijgen met ernstige gevolgen. Tetanus komt eigenlijk alleen nog voor in landen waar er niet tegen gevaccineerd wordt en bij mensen die geboren werden voor de vaccinatie-invoering in Nederland. Polio is, in tegenstelling tot difterie en tetanus, een virus: het poliovirus. Dit virus wordt overgedragen van mens op mens en kan soms tot verlamming leiden. Gelukkig hebben de meeste mensen geen last van klachten, maar bij sommige mensen gaat het wel mis. 5% tot 10% van de mensen die het virus draagt krijgt wél last van klachten en slechts 0,5% tot 1% krijgt last van verlammingsverschijnselen. Gelukkig komt de ziekte in Nederland nauwelijks meer voor door de invoering van het DTP-vaccin.
Welke gebieden?
Als je dus op reis gaat naar een land waar deze ziektes nog wél zijn, is het verstandig om je te laten inenten met het DTP-vaccin. De gebieden waar de ziektes het meest voorkomen zijn Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oost-Europa. In deze gevallen is het dus verstandig om een vaccinatieafspraak te plannen. Weet je niet zeker of jouw reisbestemming valt onder de gebieden waar DTP is? Neem dan even contact op met je huisarts of kijk op internet of dit zo is.
Hepatitis B
In dezelfde gebieden komt ook de ziekte hepatitis B veel voor. Dit is een virusziekte die je lever kan infecteren. Deze ziekte wordt overgedragen via bloed en seksueel contact. In sommige gevallen kan de ziekte chronisch worden. Daarom is het verstandig dat als je naar een van de bovenstaande gebieden reist, je je ook laat vaccineren met een Hepatitis B vaccinatie. Zo kun je een stuk veiliger op vakantie gaan.