Maastricht: de mooiste stad van Nederland?

Aangezien we momenteel in een wereldwijde pandemie zitten is het heel erg duidelijk dat het niet zo gemakkelijk is om dit jaar op vakantie te gaan. Heel veel landen en vakantiebestemmingen zitten nog dicht. Veel Nederlanders kiezen er daarvoor om thuis te blijven en vakantie te vieren in eigen land. Op mooie zomerdagen trekken veel Nederlanders naar het strand of andere badplaatsen. Maar je kunt natuurlijk ook een leuke stedentrip doen in Nederland. Een van de leukere en mooiere steden van Nederland is Maastricht. Deze zuidelijk gelegen stad heeft een rijke geschiedenis. In dit artikel bespreken we hoe je een prachtige stedentrip naar Maastricht kunt doen.

Klassieke architectuur

Er is ontzettend veel klassieke architectuur te vinden in Maastricht en er zijn dus verschillende bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Sint Servaasbrug. Deze brug is aan het eind van de 13e eeuw gebouwd over de Maas. Daarnaast is er ook het fort Sint-Pieter. Dit fort is in de aan het begin van de 18e eeuw gebouwd. Het doel van het fort was om de inwoners van Maastricht beter te kunnen beschermen tegen aanvallen vanuit het zuiden. Het fort heeft vele belegeringen moeten doorstaan. In 1794 bijvoorbeeld werd het nog aangevallen door het Franse leger. Tegen het einde van de 19e eeuw werd het fort niet meer als verdediging gebruikt. Nu kun je er gewoon heerlijk een glas goede wijn drinken.

Helpoort

Een speciaal stukje architectuur in Maastricht is de Helpoort. Deze poort is de oudste, nog intact zijnde stadspoort van Nederland en hij werd gebouwd in 1229. Dit was ook het jaar dat Maastricht stadsrechten kreeg toebedeeld. Het was namelijk zo dat bij deze stadsrechten ook het recht kwam om een stadsmuur ter bescherming van de stad te bouwen. Nu is de ‘Stichting Maastricht Vestingstad’ er ingetrokken en is er een expositie te bekijken over de geschiedenis van Maastricht.

Bourgondisch eten

Natuurlijk heeft Maastricht ook heel te bieden op culinair gebied. Er zijn vele restaurants waar je fantastisch kunt eten. Vooral op het onze-lieve-vrouweplein zijn er ontzettend veel mooie terrasjes waar je heerlijk kunt zitten en een biertje kunt drinken. Een hotel Maastricht boeken hoeft niet duur te zijn en er zijn vele ontzettend mooie hotels. Daarom raden wij ook zeker aan om een weekje naar Maastricht te gaan wanneer je deze zomer op vakantie wilt gaan in eigen land.